Ey insan! Yerde ve gökte ne varsa, Allah’dan gizli kalmaz. Öyle ki ana rahimlerinde nasıl dilerse öyle şekillendiren Allah’dır. Allah’dan başka ilah olmaya layık hiçbir şey yoktur. Allah, kudreti daima galib gelen Aziz ve her işi hikmetli olan Hakim’dir.
İlahî son Kitab olan Kur’ân’ı Peygamber Efendimize (asm) indiren Allah’dır. Kur’ân’ın bir kısmı, hükmü sabit ve sağlam olan, tevil istemeyen muhkem âyetlerdir ki o muhkem âyetler Kur’ân’ın anası ve esasıdır. Muhkem âyetler dışında kalan âyetler ise tevil gerektiren benzetme ile anlatan müteşabih âyetlerdir. Kalblerinde bir eğrilik bulunup insanlar arasında fitne çıkarmak ve tevilini arayıp murad manaları çıkarmak için hemen Kur’ân’ın müteşabih âyetlerinin peşine düşerler. Onlar bilmezler ki onların hakikî manasını ve tevilini Allah bilir. Allah, müteşabih âyetlerin tevil ve manalarını ilimde derinleşmiş ve rasih olan hakikî âlimlere de bir ihsan ile bildirir. O âlimler, o müteşabih âyetlerin tevillerine inandıklarını ve hepsinin şefkatle terbiye eden Rableri tarafından olduğunu söyler ve Allah’ın izniyle o gizli hakikatleri gösterirler. O müteşabih âyetlerden ve tevillerinden ancak aklı selim olanlar ibret alır, ders çıkarır.
Allah bu hususu bize şu âyetle haber verir: “Sana Kitâb’ı (Kur’ân’ı) indiren O’dur; onun bir kısmı muhkem âyetlerdir ki onlar kitâbın anası (esâsı)dır, diğerleri ise müteşâbih (âyetler)dir.(2) Ama kalblerinde bir eğrilik bulunanlar, fitne çıkarmak ve onun te’vîlini aramak için hemen ondan müteşâbih olanının peşine düşerler. Hâlbuki onun te’vîlini ancak Allah bilir. İlimde râsih (derinleşmiş) olanlar da. (Onlar:) “(Biz) ona inandık, hepsi Rabbimiz tarafındandır!” derler (ve o gizli hakikati izhâr ederler). Ve (ondan, selîm)akıl sâhiblerinden başkası ibret almaz. (Âl-i İmran, 7)”
Allahım, bizi ve neslimizi aklı selim olup âyetlerden ibret alanlardan eyle.. Âmin..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder