6 Ekim 2014 Pazartesi

Allah'a kurban, insanlığa iyilik olsun

Ey insan! Hz. İbrahim'in (as) Allah'a kurban etmek için adadığı oğlu Hz. İsmail'i (as) kurban etme adağını gerçekleştirmek imtihanında muvaffak olmuş ve Allah, Cebrail (as) vasıtasıyla bir koç göndererek onu kurban etmesini istemesiyle bir peygamber sünneti olarak gelmiş ve Allah İslamiyet ile bu ibadetin devamını biz Müslümanlardan istemiştir. 
Şükürler olsun ki nisab miktarına sahib en amî bir Müslümandan en zenginine kadar bu ibadeti yaşama gayreti içindeyiz. Zira kurban, Allah'a yaklaşmaktır. Kesilen kanların eti ve kanı Allah'a ulaşmaz, ancak takvamız ulaşır. Allah bu hususu bize şu âyetle haber verir: "Onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na (sâdece) sizin takvânız ulaşacaktır. İşte böylece onları sizin istifâdenize verdi ki, sizi hidâyete erdirdiği için (tekbir getirerek) Allah’ı çokça yüceltesiniz! (Ey Resûlüm!) Artık o iyilik edenleri müjdele! (Hacc, 37)"
Allah Peygamber Efendimize (asm) Kevser Suresi'nde kurban kesmekle emrediyor ve Peygamber Efendimiz (asm) bu emri ömrü boyunca devam ettiriyor. Peygamber Efendimiz (asm) bu hususu bize şöyle haber verir: "Ben kurban kesmekle emrolundum; bu sizin için bir sünnettir. (Hadis-i Şerif, Tirmizi)"
Kurban, kulu yaratıcısı olan Allah'a yakınlaştıran bir ibadet olduğu gibi, zengin ile fakiri yakınlaştıran, kucaklaştıran, insanlığa büyük bir iyilik olan güzel bir ibadettir aynı zamanda.
İnsan nefsini Allah için kurban edip günahlardan alıkoyabilirse işte o gün onun için bir bayramdır. Hz. Ali (ra) bu hususu bize şöyle bildirir: "Günah işlemediğimiz her gün bizim için bayramdır. (Hz. Ali (ra))"
Allah bu ibadeti yaşamak üzere kurban kesebilen bütün Müslümanların kurbanını kabul eylesin. Kesemeyenlere de Allah diğer bayramlarda kesebilmeyi nasib eylesin. Âmin..
Allahım, bizi ve neslimizi kurban ibadetinden istifadesi ziyade olanlardan eyle.. Âmin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder